top of page
Yazı: Blog2_Post
Gözde Buğuş

LGS YAKLAŞIRKEN…

EBEVEYNLERE ÇOCUKLARINI SINAV İÇİN MOTİVE ETME YOLLARI


Malum LGS yaklaşıyor; havada bahar tazeliği ve yeni ergenlerin başında kavak yelleri. Motivasyonları düşmüş, kaygıları ise artmış durumda. Elbette ki bu kaygı tüm aileye çöreklenmiş, ebeveynleri çocuklardan çok telaş almış hanelerde. Önce yetişkin kaygılarımızı azaltmakla başlayacağız elbet ve sonra çocuklarımız için kolları sıvayacağız. Bakalım neler yapılabilir:


Sınavlara hazırlanan öğrenciler genellikle kendilerini baskı altında hissederler. Baskı, kaygı veya gerginlik duygularına neden olabilir ve bu sınav stresi bireyin günlük yaşamına müdahale edebilir. Belli bir miktar stres faydalı olabilirken, çok fazla sınav stresi, bireylerin kendileri için çok önemli olan testlerde kötü performans göstermesine neden olabilir. Teşvik etmek, bir destek sistemi olmak ve çıkarlarını belirlemeleri için zaman tanımak, çocuğunuzun daha az stresli hissetmesini sağlayacak ve onu büyük ölçüde motive edecektir. Aşağıda, çocuğunuzu motive edecek ve sınavlarda iyi performans sağlayacak bazı basit yollar listelenmiştir.


Teşvik Sağlayın

Başarısız olsalar bile dünyanın sonu olmadığı konusunda onlara güvence vermek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Sınava girmeden önce sakinleşebilmeleri ve güvende olabilmeleri için sınav stresini aşmaları yönünde onlara gereken güveni verin. Çocuğunuzun cesaret ve onay için size saygı duyduğunu unutmayın. Sizin tarafınızdan takdir edildiklerini hissederlerse, kendilerini daha değerli ve cesaretlenmiş hissederler. Onları sınav hazırlık kurslarına kaydederek konuyla ilgili ekstra yardım sağlamanın yanı sıra, bu hareketi çocuğunuzun performansı için cesaretlendirmelerde bulunarak da tamamlamalısınız. Çocuğunuzla coşkulu, heveslendirici konuşmalar yapın ve zaman zaman ona iltifat edin, böylece kendisi hakkında iyi hisseder ve çalışmaya motive olur.


Ödüller Verin

Günlük hayatta çocuklarımızı sadece akademik başarıları için değil aynı zamanda çabaları için de ödüllendirmeliyiz. Çocuklarımızın iyi sonuçlarını kutlarken, ilerlemelerini ve bu tür başarılara ulaşmak için harcadıkları tüm çabaları da takdir etmeliyiz.

Çocuklar, onay ve olumlu pekiştirme için ebeveynlerine bakarlar. Bu onlar için en güzel ödüllerden biridir. Çalışmalarının onaylandığını ve değerli görüldüğünü hissederlerse öğrenme ve çalışmaya hevesli olma olasılıkları daha yüksektir.




Başarısızlık Korkusunu Ortadan Kaldırın

Sınav kaygısı, sınav hızla yaklaşırken ortaya çıkan gerginlik ve kaygı duygularını ifade eder. Çocuklar sınav nedeniyle özgüvenlerini kaybedebilirler. Bu nedenle ondan kurtulmak çok önemlidir.


Görünüşe göre, bir çocuk için başarısızlık sadece sınavda başarısız olmak anlamına gelmiyor, bir nevi beklentilerden de düşüş, beklentilere cevap veremeyiş anlamına da geliyor. Vazgeçmeyin ve onlara çabalarlarsa kusursuz bir şekilde başarılı olacaklarını hatırlatmaya devam edin! Ebeveynler, çocuklarının sınav korkusunun üstesinden gelmelerine yardımcı olmada büyük ve eşsiz bir rol oynarlar.

Sınav kaygısını gidermenin en iyi yollarından biri oyunlar, ev içinde veya dışarda beraber yapılan aktivitelerdir. Pek çok çocuk, kendilerine korku ve endişe veren sınav sorunlarını ortadan kaldırdıklarını bilmeden bu oyunlara, etkinliklere memnuniyetle katılacaklardır. Nihayetinde, bu aktivitelerle performanslarını ödüllendirerek de güvenlerini artırabilirsiniz.

33 görüntüleme

Comentários


bottom of page